Schroth method – konzervativni tretman idiopatskih skolioza

Schroth method – konzervativni tretman idiopatskih skolioza

Schroth method – konzervativni tretman idiopatskih skolioza

  • Program akreditovan pod rednim brojemА-1-1374/14
  • Broj bodova za slušaoca7
  • Datum i vreme održavanja programaKurs je održan 12.06.2014. sa početkom u 11 h
  • Mesto i adresa održavanja programaCentar “Fizio Balans” ul.Dr Milutina Ivkovića 11a, Beograd
  • KotizacijaPopunjeno

 

Idiopatsku skoliozu možemo definisati kao kompleksan trodimenzionalni deformitet kičmenog stuba i trupa, koji se pojavljuje kod inače zdravog deteta i može ući u progresiju u zavisnosti od uticaja velikog broja faktora tokom nekog od perioda brzog rasta .
Specifična prevencija idiopatske skolioze nije moguća jer je prvobitni uzrok nepoznat.Međutim , veliki broj stručnjaka je saglasan da je neophodna prevencija progresije.Iako za većinu specijalista konzervativna terapija skolioze podrazumeva upotrebu midera , pri čemu je glavni cilj terapije sprečiti progresiju krivine do tačke u kojoj je indikovana hirurška korekcija deformiteta , fizikalna terapija skolioza je mnogo više od toga i u poslednjih nekoliko godina privlači sve veću pažnju stručnjaka . Iako su vežbe za skoliozu sastavni deo modela raznih škola koje se bave kozervativnom terapijom deformiteta kičmenog stuba , njihov značaj je dugo vremena bio potcenjivan usled nedostatka dokaza u literaturi objavljenoj na engleskom jeziku.Usled ​​nedovoljnog interesa većine lekara i male podrške istraživanjima u ovoj oblasti , specifični metodi primenjivani od strane različitih škola su danas uglavnom nepoznati lekarima.Kao posledica toga , mnogi specijalisti širom sveta smatraju kineziterapijske metode “ alternativnom medicinom “ . Bez obzira na to kako su ove metode nazvane i da li imaju manje ili više ozbiljnu naučnu ili empirijsku osnovu , obično im se pridaje podjednak značaj . Ne pravi se razlika između vežbi specifičnih za skoliozu , kiroprakse , joge , itd. .
Stručnjaci u oblasti fizikalne terapije skolioza se uglavnom slažu da kineziterapija deformiteta kičmenog stuba bez obzira na to o kojoj metodi se radi mora uključiti 3D auto – korekciju , stabilizaciju korekcije , edukaciju pacijenta i održavanje korekcije tokom svakodnevnih aktivnosti . Još jedan značajan faktor u postizanju dobrih rezultata je multidisciplinarni prilaz problemu . Ni jedan stručnjak ne može biti uspešan ako nije deo tima u kojem svi članovi imaju određen nivo znanja i međusobno blisko sarađuju . Lekar , fizioterapeut , ortopedski tehničar i često psiholog treba da funkcionišu kao jedna celina . Drugim rečima , u terapiji skolioza kao i u mnogim drugim oblastima, ni jedna metoda nije sama po sebi efikasna i neuspesi se uvek mogu dogoditi .